Дори и у дома – забава и игра

За всички ни е голямо предизвикателство да стоим затворени у дома, но за децата, които са свикнали да водят активен начин на живот, това е особено трудно. Ние решихме периодично да ви предлагаме идеи, с които времето, прекарано вкъщи, да е истинско приключение и забавление.

Започваме с няколко:


„Приключенци градинари“


Посадете растение и описвайте неговия растеж и развитие – можете да сложите във вода бобчета, леща, семки от домати, зърна пшеница, слънчогледови семки, магданоз и други подправки, а след като покълнат, да ги посадите в пръст. Също така може да направите Чичко Тревичко от чорапогащник, напълнени с пръст и семе за трева, или трева в яйчена черупка. Развихрете въображението си! Направете си дневник и описвайте развитието на растението по дни – как расте и се развива.


„Бързознайко“


Това е забавна игра, както за малки, така и за големи. Изрежете от цветен картон или хартия стъпки (можете да очертаете стъпалата на всички членове на семейството). Напишете на всяка от тях различна категория: животни, растения, електрически уреди, професии, превозни средства, емоции, имена на филми, държави, градове, реки, книги, геометрични фигури, планети, съзвездия, части на тялото и други – каквото си изберете. За по-големите деца можете да изберете по-специфични категории: риби, влечуги, земноводни, птици, бозайници. След това стъпките се разпръскват из стаята на разстояние едни от други и обърнати към земята. На всеки ход играчите правят една крачка в която посока си изберат. Когато някой стъпи върху даден цветен лист, трябва бързо да изброи 5 представителя на тази категория – за всеки изброен представител печели по 1 точка, а ако посочи правилно и 5-те, точките се удвояват. След това изпълненият лист се прибира. Играта свършва, когато свършат всички стъпки. Печели този, който има най-много точки.


„Палачинки животинки“


Една забавна и вкусна игра за цялото семейство – направете палачинки (може да смените с бухтички или гофрети). Първата задача е да намерите рецепта, да прочетете и да изпълните указанията за приготвянето на сместа. След това идва по-интересната част – нека всеки член на семейството да се опита да направи палачинка със специална форма, която прилича на определено животно, като изсипва постепенно сместа с лъжица, докато оформи животното. Останалите трябва да познаят кое е това животно. Направете конкурс за най-оригиналното животно от палачинка. Играта може да е и за най-интересна декорация на вече направена палачинка – използвайте въображението си.

Всяка минута, прекарана заедно с любимите ни хора, е ценна възможност за споделени забавления!

Можете да видите и старите ни предложения:

Игри за (малки и големи) уверени деца – първа част

Игри за (малки и големи) уверени деца – втора част

Игри за (малки и големи) уверени деца – трета част

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •