Игри за (малки и големи) уверени деца – първа част
Tagged Tags:

Децата са креативни и мечтателни, вярващи в чудеса и вълшебства, имащи крила. Помогнете им да полетят и да вярват в себе си с тези простички, но много забавни игри. Започваме с първите три игри в нашата поредица. Очаквайте още през следващите седмици.

Игра 1. Дъга на добродетелите

От цветен картон изрежете концентрични дъги с дебелина 1 см. Залепете ги на бял картон да образуват дъга. Направете бели облачета и ги закрепете в основата на дъгата. На всяка дъга детето трябва да напише по една своя добродетел. А на облачетата две свои мечти.
Ако детето все още не може да пише, помогнете му. Можете да направите и дъгата като корона, която детето да носи. Говорете с детето си за мечтите и добродетелите и как трябва да се подкрепят и развиват положителните качества, за да постигне мечтите си.

Игра 2. Аз слушам, ти слушаш

За да расте едно дете уверено, то трябва да се чувства уважавано, а изслушването е много важно умение, което е проява на уважение към говорещия. Когато едно дете умее да изслушва, ще има и смелост да споделя.
Изработване на корона за слушане: Изрежете широка лента от картон за корона за вашето дете. Отстрани залепете две големи уши. Украсете короната заедно с детето. Може да направите и големи картонени уши, които да закрепите към диадема.
Идеята на играта е, че участникът с короната е слушател и няма право да говори, докато носи короната. Другият участник (без корона) споделя някакво преживяване, чувства, мечти и т.н. След това си сменят ролите, колкото пъти желаят. Играта може да се адаптира и за повече от двама участници, като се изработят повече корони – за всеки участник без един (който да говори).
Играта учи на изслушване, търпение (да изчакаш своя ред), уважение и е полезна както за децата, така и за възрастните. Особено при обсъждане и разрешаване на конфликти.

Игра 3. Вечер на талантите

Изберете си някоя петъчна или съботна вечер (например всеки втори петък от месеца), в която всички членове на семейството подготвят нещо, което да представят пред останалите – етюд, песен, танц, стихотворение, разказ, фокус, рисунка, игра, научен експеримент, албум със снимки и др.
По този начин пред най-близките си детето ще има куража да разгърне своя талант и потенциал, да опита различни нови и интересни дейности, да търси и открива себе си. Играта е и идеална възможност за споделяне на вълнуващи преживявания. Време за семейството. Можете да я направите колкото желаете артистична, тържествена или забавна.

Скоро очаквайте още…

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •