7 признака, че детето ви „прегаря“

Вашето дете работи всекидневно, за да изгради своите умения и да се справя с предизвикателствата си. Всички деца са различни и всяко едно от тях се справя по различен начин с препятствията, неуспехите и стреса в ежедневието. Много е важно детето да не загуби мотивация или да не „прегори“ в желанието си да се развива и учи.

„Прегарянето“ не настъпва изведнъж. Може да минат няколко седмици, месеци или дори години, преди да забележите промяна в поведението на детето си. Но знанието как да разпознавате знаците може да ви помогне да го предпазите от изчерпване на енергията.

Ето седем често срещани признака на прегаряне:

1. Детето ви постоянно отлага да свърши дадена задача. Преди детето ви е бързало да свърши с домашните веднага след училище, но сега наблюдавате, че се налага да му напомняте постоянно. Става неспокойно и недоволства, че трябва да направи поставените задачи и упражнения и се опитва да ги отложи за по-късно и често ги върши в последния момент.

2. Детето ви е апатично. Детето ви изглежда, че не се интересува от нещата, които са го вълнували преди. Когато му зададете въпрос: „Как мина урокът по английски днес?“, на който обичайно е отговаряло с най-големи подробности и въодушевление, сега сега все по-често отговаря с две думи: „Добре, предполагам“, „Горе-долу“, „Нищо особено“.

3. Детето ви избягва определени ситуации. В началото детето ви е ходело с голямо желание на уроци по пиано, спорт или театрална школа, а в момента измисля всякакви оправдания, за да не ходи и да си остане вкъщи.

4. Детето ви е тревожно или често изпитва страх. Ученето на уроците и контролните винаги са били трудно. Но забелязвате извънредна тревожност, която дори преминава в плач или истерия, когато започне да се подготвя за предстоящ тест.

5. Детето ви има негативна настройка. Забелязвате че позитивното отношение на детето ви е изчезнало и често чувате въпроса: „Какъв е смисълът да правя това?“ Вече не намира заниманията за интересни или полезни.

6. Детето ви има проблеми с концентрацията. Забелязвате промяна при продължителността на задържане на вниманието и концентрацията. Ако преди е издържало 30-40 мин, то в момента се случва да се разсея на 10-ата минута.

7. Детето ви избухва лесно. Случва се детето да се разстрои или да се афектира от дреболии, които преди дори не е забелязвало или не е имало негативна реакция към тях.

Всеки от изброените признаци често е напълно нормално явление в определени периоди на развитие на детето, особено в началото и в разгара на пубертета. Всеки признак поотделно не е причина за притеснение, но системното наблюдаване на три или повече признака трябва да обостри вниманието ви.

Рисковете са особено високи при деца с много разнообразни занимания и малко свободно време, деца с изявени таланти в определена област, които активно ги развиват чрез извънкласни занимания. В риск са и много деца с увреждания, при които се налага постоянна рехабилитация и допълнителни занимания за изграждане на пълноценни умения.

Разпознаването на знаците ще ви позволи да вземете мерки, преди детето ви да „прегори“ напълно и да загуби мотивация. Предразположете детето си да споделя това, което чувства, и какво смята, че може да помогне в така създалата се ситуация. Прекарвайте повече време с детето си и му дайте повече свободно време за игра и за почивка, когато това се налага. Защото е по-важно да имате спокойно и щастливо дете с дългосрочен интерес към ученето и знанието за света, отколкото изтощено и стресирано дете, което винаги си е научило всички уроци.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •